niedziela, 12 maja 2013

Omlet z parówką i serem

W dniu dzisiejszym proponuję na śniadanie szybki, łatwy i pyszny omlet.
Każdy może dodać  to co lubi najbardziej.
Ja przygotowałam go z parówką i żółtym serem.
Bardzo dobrze smakuje polany ketchupem :)


Składniki:

3 jajka
1 parówka
1/3 szklanki startego żółtego sera
1/4 średniej cebuli
natka pietruszki
koperek
szczypiorek
1 łyżeczka oliwy
sól
 pieprz

Wykonanie:

Parówkę i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni (z łyżeczką oliwy).
Jajka ubijamy w osobnej misce z solą i pieprzem.

Następnie wlewamy jajka na patelnie, przykrywając parówkę i cebulę.

Podczas smażenia należy podważać omlet z każdej strony tak, aby płynna masa spłynęła pod spód.
Nie smażymy dłużej niż 2 minuty, na sporym ogniu.

Na wierzch sypiemy starty żółty ser, drobno posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz koperek.

Omlet składamy na pół, smażymy jeszcze kilka sekund i przekładamy na talerz.

SMACZNEGO! :)







Print