Sernik znalazłam na stronie
mojewypieki.pl, ale troszkę go zmodyfikowałam.
Zmieniłam troszkę spód i dodałam masę kajmakową.
Składniki na masę serową:
900 g twarogu tłustego lub półtłustego - zmielonego przynajmniej
dwukrotnie
2/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka całe
3 białka
1/4 ekstraktu z migdałów
Składniki na spód:
225 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
75 g masła, roztopionego
Do malaksera wrzucić ciastka z masłem i zmiksować do uzyskania masy ciasteczkowej.
Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wsypać ciasteczka. Dokładnie
uklepać i wyrównać. Schłodzić w lodówce ok 30 minut
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia, ale
nie za długo.
Gotową masę wylać na schłodzony ciasteczkowy spód
Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik
powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce
przez około 12 godzin.
Dodatkowo:
Masa kajmakowa do polania na wierzch.
Opcjonalnie:
Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia
ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)