Składniki na kruchy
spód:
135 g masła, schłodzonego
165 g mąki pszennej
95 g cukru pudru
45 g skrobi ziemniaczanej
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka zimnej
wody
Wykonanie:
Ze wszystkich składników
zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Ja narysowałam pisankę
na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę.
Piec w temperaturze
180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia.
Wystudzić.
Masa jogurtowo - czekoladowa:
masa kajmakowa do
udekorowania
160 g białej czekolady
125 g jogurtu greckiego - dzień wcześniej wyłożyć jogurt na nieduże
sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki na noc. Zgromadzoną
wodę odlać.
Odcedzony jogurt (w
temperaturze pokojowej) zmiksować i dodać do niego rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladę.
Zmiksować na gładką
masę. Zaczekać chwilę, żeby masa zgęstniała.
Na koniec udekorować
mazurka masą jogurtową i kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)