sobota, 26 marca 2016

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i kajmakiem



Składniki na kruchy spód:
135 g masła, schłodzonego
165 g mąki pszennej
95 g cukru pudru
45 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka zimnej wody 

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Ja narysowałam pisankę na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia.
Wystudzić.

Masa jogurtowo - czekoladowa:
masa kajmakowa do udekorowania
160 g białej czekolady
125 g jogurtu greckiego - dzień wcześniej wyłożyć jogurt na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki na noc. Zgromadzoną wodę odlać.

Odcedzony jogurt (w temperaturze pokojowej) zmiksować i dodać do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Zmiksować na gładką masę. Zaczekać chwilę, żeby masa zgęstniała.
Na koniec udekorować mazurka masą jogurtową i kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego.






Print