Przedstawiam Wam bardzo łatwy przepis na babkę marmurkową.
Jest baaardzo stary, ale zapewniam, że babka jest pyszna.
Robi się ją szybko i jest idealna na każdą okazję :) Polecam!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 całe jajka
2 łyżeczki ckru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
odrobina ulubionego aromatu lub laska wanilii
180 ml oleju lub 3/4 kostki margaryny
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z aromatem (lub wanilią).
Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz.
3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem.
Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły i utworzyły jakiś wzorek :)
Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 50 minut.
Wszystko zależy od piekarnika, dlatego radzę zaglądać już po ok 40 minutach i sprawdzań stan wypieku :)
Mi czasem na środku robi się taki mały wulkan surowego ciasta wtedy wydłużam czas pieczenia ok 15-20 minut i robię test patyczkiem.
Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.
U mnie:
Jest baaardzo stary, ale zapewniam, że babka jest pyszna.
Robi się ją szybko i jest idealna na każdą okazję :) Polecam!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 całe jajka
2 łyżeczki ckru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
odrobina ulubionego aromatu lub laska wanilii
180 ml oleju lub 3/4 kostki margaryny
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, cukrem wanilinowym oraz z aromatem (lub wanilią).
Cały czas miksując, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać wybrany przez nas tłuszcz.
3/4 ciasta wlać do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Pozostałe ciasto wymieszać z kakaem.
Wylać na jasne ciasto, robiąc wgłębienia łyżką tak, żeby oba kolory się połączyły i utworzyły jakiś wzorek :)
Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez ok 50 minut.
Wszystko zależy od piekarnika, dlatego radzę zaglądać już po ok 40 minutach i sprawdzań stan wypieku :)
Mi czasem na środku robi się taki mały wulkan surowego ciasta wtedy wydłużam czas pieczenia ok 15-20 minut i robię test patyczkiem.
Można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub ulubioną polewą.
U mnie:
Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)