wtorek, 2 lutego 2016

Placuszki z bananem


Składniki:
50g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
3,4 szklanki mleka
20 g masła
1 łyżeczka miodu
 laska wanilii lub aromat waniliowy
olej do smażenia
banan

Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło.
W jednej misce połączyć mąkę pszenną, żytnią, sodę, proszek do pieczenia oraz cukier.
W drugiej mleko, miód, roztrzepane jajko, wystudzone masło i wnętrze laski wanilii
Mokre składniki połączyć z suchymi i dokłądnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nakładać ciasto łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na niedużym ogniu, żeby się nie przypaliły.

Polecam podawać posypane delikanie cukrem pudrem oraz dodatkiem banana :)







Print