Poniżej przedstawiam Wam ciasto marchewkowe, które idealnie pasuje
do kawy w jesienne poranki:)
Użyłam przepisu z
mojewypieki.com, ale troszkę je zmodyfikowałam. Zamiast ananasa dodałam jabłka
oraz pominęłam krem. Ale jestem pewna, że skuszę się również na opcję z kremem,
ponieważ wyglądało obłędnie :)
Składniki:
2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
oczyszczonej
1 łyżeczka
cynamonu
1/4 łyżeczki gałki
muszkatołowej
1/4 łyżeczki
zmielonych goździków
1/3 łyżeczki soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
z orzechów włoskich lub rzepakowy
1 szklanka grubo
posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka startej
marchewki - na średnich oczkach
pół szklanki
posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki oraz świeże)-ja
zamieniłam ananasa na jabłka.
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
W jednej misce
wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: cukier, mąkę pszenną, sól, proszek
do pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać.
W drugiej misce roztrzepać
jajka z olejem.
Następnie należy
połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy oraz ananasy(lub
jabłka).
Wszystko wymieszać
łyżką.
Keksówkę,
posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je
ułożyć łyżką.
Piec ok 50 minut w
temperaturze 170*C.
Należy zaczekać aż
ciasto wystygnie i wyłożyć je na kratkę, żeby mogło zupełnie wystygnąć.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)