Składniki:
250 g białego sera
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pół kieliszka spirytusu (żeby oponki nie wsiąkały tłuszczu)
1 laska wanilii (można pominąć)
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder so posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać rozdrobniony twatóg, cukier, jajka oraz spirytus.
Na koniec można dodać ziarenka wanilii.
Wszystkie składniki zagnieść i zorwałkować na ok 1 cm grubości.
Z rozwałkowanego ciasta wykroić szklanką koła a w nich mniejsze np. kieliszkiem.
Oponki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Należy jednak pamiętać,by ogień nei był za duży, ponieważ oponki spalą się na zewnątrz a w środku pozostaną surowe.
Wykładac na ręczniki papierowe, żeby wsiąknęły nadmiar tłuszczu.
Kiedy oponki wystygną, można je obsypać cukrem pudrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)