250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
Dodatki:
mozzarella
kilka pieczarek
salami
czarne oliwki
cebula
Wykonanie:
W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę i resztę ciepłej wody.
Ciasto wyrabiać ok 10 minut, do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Sos pomidorowy:
1/2 pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano, bazylia
sól, pieprz, cukier
Pomidory zagotować z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i bazylią oraz pieprzem.
Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.
Obsypać mąką i i rozwałkować 2 okrągłe placki.
Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.
Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę oraz oliwki.
Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku ok 12 minut.
Proponuję pizze po upieczeniu położyć na kratce, żeby spód mógł swobodnie odparować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)