sobota, 19 lipca 2014

Pizza nr 2

Przedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo  smaczna.
Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek.
Pizza wyszła przepyszna.



Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
25 g drożdży 
159 ml wody źródlanej
10 ml oliwy extra virgin
70 ml mleka 3,2%
szczypta cukru
sól

Dodatki:
mozzarella
rukola
szynka parmeńska
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier.
Zagnieść ciasto i ponownie odstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g.
Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki.
 Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika.

Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia.

Sos pomidorowy:
200 g pomidorów z puszki 
15 g czosnku
50 g cebuli
20 ml oleju
sól
pieprz
oregano
bazylia

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie przetrzeć przez drobne sitko.


Powinno się ją piec w temperaturze 350*C, ja piekłam w 230*C przez ok 15 minut.



Print