niedziela, 20 lipca 2014

Tort z kremem z bitej śmietany i mascarpone

Witajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :)
Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :)
(Biszkopt z  przepisu Bakeholic )

Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;)


  • SKŁADNIKI:
  •  

  • 7 jajek rozmiaru L
  •  

  • 1 1/2 szklanki cukru
  •  

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  •  

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  

  • 1 cukier waniliowy 
  •  

  • 2 łyżki oleju
  •  

  • szczypta soli

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubijając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.

Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Do nasączenia użyłam herbaty malinowej.


(Tortownica o średnicy 26 cm)

KREM:

ok 700 g śmietany kremówki 30%
2 cukry wanilinowe
1/3 szklanka cukru pudru ( jeżeli lubicie bardziej słodki, dodajcie  troszkę więcej)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
250 g serka mascarpone
oraz:
Truskawki
dżem truskawkowy

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania należy dodawać stopniowo cukier puder, cukier wanilinowy oraz sok z cytryny.
Do ubitej śmietany dodawać po 1 łyżce serka mascarpone cały czas miksując.


Przekroić biszkopt, każdą warstwę nasączyć, (biszkopt, który będzie na spodzie posmarować dżemem truskawkowym) przełożyć gotowym kremem, poukładać pokrojone truskawki, przykryć kolejnym spodem itd.

Całość pokryłam kremem i udekorowałam truskawkami :)

Odstawić do schłodzenia :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za komentarz :)

Print