sobota, 28 czerwca 2014

Kawowy deser z mascarpone



Składniki:
250 g mascarpne
biszkopty
Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu
Cukier wanilinowy
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki  wody
2 jajka
Czekolada biała i mleczna

Przygotowanie:
Jajka wyparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka wymieszać  z serkiem na jednolitą masę. W filiżance wymieszać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z wodą, następnie dodać do serka i dokładnie wymieszać.
Obie masy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
Biszkopty nasączyć w espresso.
Następnie ułożyć w pucharkach lub szklankach biszkopty na przemian z kremem.
Na każdą warstwę kremu zetrzeć troszeczkę białej i mlecznej czekolady.









Print