niedziela, 25 maja 2014

babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

SKŁADNIKI:

Ciasto:
150 g cukru
150 g miękkiego masła
190 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
odrobinę aromatu rumowego, waniliowego lub migdałowego


Bita śmietana
śmietanka 30% mocno schłodzona
1 śmietan-fix
1 cukry wanilinowe

Świeże truskawki pokrojone na 4 części.

PRZYGOTOWANIE

ciasto:
Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka.
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel aromatu i dokładnie miksujemy.
Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :)


Pieczemy około  15 - 20  minut w 180 stopniach. 

Bita śmietana:
Śmietanę mocno schłodzoną miksujemy z  cukrami wanilinowymi i śmietan-fix'em do momentu, aż będzie sztywna.

Zimne babeczki dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy truskawkami.

Przechowywać w lodówce:)


Print