niedziela, 25 maja 2014

Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem




Składniki:
Makaron penne
0,5 kg mięsa mielonego
Kawałek żółtego sera
Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka)
1 duża cebula
Natka pietruszki
Przyprawa do mięsa mielonego
Sól i pieprz
Łyżka oleju do smażenia
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić.
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. Następnie  dodać posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę.

Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem,  przykryć drugą częścią makaronu,  polać resztą sosu i posypać serem.

Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu kiedy ser ładnie się przypiecze.


Print