Składniki:
Makaron penne
0,5 kg mięsa mielonego
Kawałek żółtego sera
Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka)
1 duża cebula
Natka pietruszki
Przyprawa do mięsa mielonego
Sól i pieprz
Łyżka oleju do smażenia
1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić.
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę.
Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem, przykryć drugą częścią makaronu, polać resztą sosu i posypać serem.
Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu kiedy ser ładnie się przypiecze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)