niedziela, 27 kwietnia 2014

Schab pieczony





Przepis na zalewę otrzymałam od mojej mamy, piekła go w ten sposób od kiedy pamiętam J Ale… troszkę zmodyfikowałam jej przepis, ponieważ postanowiłam natrzeć schab przed pieczeniem musztardą z czosnkiem.
Schab wyszedł pyszny! Idealny na kanapki J

Składniki:
schab (mój miał troszkę ponad kilogram)

Zalewa:
15 szklanek wody
11 płaskich łyżek soli
3 łyżeczki cukru
4 liście laurowe
3 łyżeczki kolendry
4-5 goździków
7 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku

Przygotowanie:
Wodę zagotowałam  z przyprawami (ja niestety nie dodałam kolendry, ponieważ zapomniałam kupić). Odstawiłam do ostygnięcia i dodałam  czosnek. Zalałam marynatą mięso i odstawiłam do lodówki na 3 dni.
Po upływie 3 dni wyjęłam mięso z zalewy i natarłam 3 łyżkami musztardy zmieszanymi z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami majeranku.

Włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam godzinę w temperaturze 200*C.

Print