Składniki
Kruche
ciasto:
500 g mąki
pszennej
Pół szklaki
cukru pudru
1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia
6 żółtek
200 g masła
Beza:
6 białek
1,5 szklanki
cukru pudru
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Krem:
2 szklanki
mleka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki mąki
pszennej
3 łyżki
cukru
2 żółtka
1 cukier
wanilinowy
200 g masła
Dodatkowo:
Słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki
120 g
migdałów
Wykonanie
Ciasto:
Wszystkie
składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części.
Formę (25 x 33
cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać,
posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim
kawałkiem ciasta należy zrobić to samo.
Piec w
temperaturze 180*C przez ok. 40 minut.
Beza:
Białka ubić
na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać
mąkę ziemniaczaną i delikatnie
wymieszać.
Krem:
1 szklankę
mleka zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać
do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń.
Masło
utrzeć i stopniowo dodawać do niego ostudzony
budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny)
Na koniec
przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)