piątek, 24 lipca 2015

Spaghetti bezglutenowe

Dobra wiadomość dla osób, które uwielbiają pasty a  muszą uważać na gluten, w każdej Biedronce można już kupić makaron bezglutenowy :)

Postanowiłam go wypróbować i powiem Wam szczerze, że byłam mile zaskoczona :)



Składniki:
ok 80 dkg mięsa mielonego (ja używam z łopatki wieprzowej i wołowiny)
2 puszki pomidorów
2 cebule
świeża natka pietruszki
3-4 ząbki czosnku (zależy od ich wielkości)
łyżeczka bazylii suszonej
oliwa z oliwek
płaska łyżeczka cukru
makaron spaghetti bezglutenowy
parmezan
sól i pieprz

Przygotowanie:
Do wrzącej i osolonej wody wrzucić makaron. Gotować go według czasu, który został podany na opakowaniu. Następnie odcedzić go i lekko przelać zimną wodą.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone. Podsmażone mięso dodać do cebuli razem z pomidorami z puszki.
Następnie dodać cukier, czosnek przeciśnięty przez praskę, suszoną bazylię oraz natkę pietruszki.
Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Gotować ok 20 minut mieszając co jakiś czas.

Makaron polać sosem i posypać startym parmezanem.

Smacznego! :)








Print