Od kilku tygodni miałam straszną ochotę na bezę, ale jeszcze większego lenia...
Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania włożyłam go do koszyka.
Wiedziałam, że jak już go kupię, tow końcu się zabiorę za upieczenie bezy :)
Serek nie czekał długo. Zaraz po przyjściu do domu zabrałam się do pracy:)
Poniżej znajdziecie przepis na bezę z delikatnym serkiem mascarpone i sezonowymi owocami
Uwielbiam to połączenie!
Miłego weekendu kochani :)
Składniki:
Beza:
3 białka (rozmiar L)
szczypta soli
260 g cukru pudru
Krem:
100 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
8 g cukru wanilinowego
Dodatkowo:
ulubione (sezonowe) owoce.
Wykonanie:
Beza:
Chłodne białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru pudru i ubijać do momentu, kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca.
Na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim ubite białka (okrąg ok 20 cm).
Włożyć bezę do nagrzanego do 140 *C piekarnika i suszyć ją przez ok 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć kolejne 60 minut.
Gdy upłynie podany czas, wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Ubić śmietankę, dodać serek mascarpone oraz cukier wanilinowy.
Wyłożyć krem na ostudzoną bezę i udekorować owocami.
Smacznego!
Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania włożyłam go do koszyka.
Wiedziałam, że jak już go kupię, tow końcu się zabiorę za upieczenie bezy :)
Serek nie czekał długo. Zaraz po przyjściu do domu zabrałam się do pracy:)
Poniżej znajdziecie przepis na bezę z delikatnym serkiem mascarpone i sezonowymi owocami
Uwielbiam to połączenie!
Miłego weekendu kochani :)
Składniki:
Beza:
3 białka (rozmiar L)
szczypta soli
260 g cukru pudru
Krem:
100 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
8 g cukru wanilinowego
Dodatkowo:
ulubione (sezonowe) owoce.
Wykonanie:
Beza:
Chłodne białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru pudru i ubijać do momentu, kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca.
Na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim ubite białka (okrąg ok 20 cm).
Włożyć bezę do nagrzanego do 140 *C piekarnika i suszyć ją przez ok 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć kolejne 60 minut.
Gdy upłynie podany czas, wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do całkowitego wystygnięcia.
Krem:
Ubić śmietankę, dodać serek mascarpone oraz cukier wanilinowy.
Wyłożyć krem na ostudzoną bezę i udekorować owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)