piątek, 24 lipca 2015

Beza z delikatnym kremem mascarpone i owocami

Od kilku tygodni miałam straszną ochotę na bezę, ale jeszcze większego lenia...
Dziś robiąc zakupy, rzucił mi się w oczy serek mascarpone i bez zawahania włożyłam go do koszyka.
Wiedziałam, że jak już go kupię, tow końcu się zabiorę za upieczenie bezy :)

Serek nie czekał długo. Zaraz po przyjściu do domu zabrałam się do pracy:)

Poniżej znajdziecie przepis na bezę z delikatnym serkiem mascarpone i sezonowymi owocami
Uwielbiam to połączenie!
Miłego weekendu kochani :)



Składniki:

Beza:
3 białka (rozmiar L)
szczypta soli
260 g cukru pudru

Krem:
100 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
8 g cukru wanilinowego

Dodatkowo:
ulubione (sezonowe) owoce.

Wykonanie:

Beza:
Chłodne białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru pudru i ubijać do momentu, kiedy piana będzie gęsta i błyszcząca.

Na blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nim ubite białka (okrąg ok 20 cm).

Włożyć bezę do nagrzanego do 140 *C piekarnika i suszyć ją przez ok 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120*C i suszyć kolejne 60 minut.
Gdy upłynie podany czas, wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę do całkowitego wystygnięcia.

Krem:
Ubić śmietankę, dodać serek mascarpone oraz cukier wanilinowy.
Wyłożyć krem na ostudzoną bezę i udekorować owocami.

Smacznego!








Print