niedziela, 19 października 2014

Dorsz zapiekany z natką pietruszki i czosnkiem

Zainspirowana przepisem Grzegorza Łapanowskiego, postanowiłam upiec dorsza pod pierzynką z bułki tartej, natki pietruszki, czosnku oraz soku z cytryny :)



Składniki:
ok 500 g fileta z dorsza
100 g bułki tartej
70 g masła
kilka gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
cytryna
sól i pieprz czarny

Wykonanie:
Filet oczyścić, umyć i wysuszyć.
Przyprawić solą i pieprzem.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 *C na 6 minut.

Bułkę tartą podprażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do miseczki, dodać natkę pietruszki, masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie.
Ułożyć grubą warstwę kruszonki na filetach i zapiekać w piekarniku jeszcze kilka minut.

Smacznego! :)




Print