Wątróbkę się kocha albo nienawidzi.
Ja jem wątróbkę dopiero od kilku lat.
Gdy byłam dzieckiem, na sam jej widok robiło mi się gorąco ;)
Teraz nikt nie musi mnie namawiać i wmawiać, że jest zdrowa, bo jestem tego świadoma :)
Jest znakomitym źródłem żelaza, solidnej dawki cynku oraz bogactwem witamin z grupy B, ale również.. białka :)
Dlatego warto ją jeść :)
Poniżej przepis na duszoną wątróbkę.
Składniki:
ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej
mąka do obtoczenia wątróbki
2 duże cebule
olej rzepakowy (Ja użyłam oleju rzepakowego z LABORATORIUM BIOOIL )
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy i pozbawiamy żyłek. Wkładamy do miseczki i zalewamy ją mlekiem tak, żeby była cała przykryta.
Odstawić na godzinkę, żeby troszkę zmiękła.
Następnie kroimy wątróbkę na małe kawałki i obtaczamy delikatnie w mące.
Obsmażyć delikatnie z dwóch stron.
Cebulę pokroić i dodać do wątróbki.
Dusić pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec doprawić solą i pieprzem.
Ja jem wątróbkę dopiero od kilku lat.
Gdy byłam dzieckiem, na sam jej widok robiło mi się gorąco ;)
Teraz nikt nie musi mnie namawiać i wmawiać, że jest zdrowa, bo jestem tego świadoma :)
Jest znakomitym źródłem żelaza, solidnej dawki cynku oraz bogactwem witamin z grupy B, ale również.. białka :)
Dlatego warto ją jeść :)
Poniżej przepis na duszoną wątróbkę.
Składniki:
ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej
mąka do obtoczenia wątróbki
2 duże cebule
olej rzepakowy (Ja użyłam oleju rzepakowego z LABORATORIUM BIOOIL )
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę myjemy i pozbawiamy żyłek. Wkładamy do miseczki i zalewamy ją mlekiem tak, żeby była cała przykryta.
Odstawić na godzinkę, żeby troszkę zmiękła.
Następnie kroimy wątróbkę na małe kawałki i obtaczamy delikatnie w mące.
Obsmażyć delikatnie z dwóch stron.
Cebulę pokroić i dodać do wątróbki.
Dusić pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)