sobota, 9 sierpnia 2014

Sałata z sosem winegret i prażonymi ziarenkami

Bardzo lubię szybkie i łatwe sałatki.
Zrobiłam do obiadu sałatę masłową z sosem winegret, ale zamiast oliwy z oliwek, użyłam oleju rzepakowego.
Smaku dopełniły pyszne prażone ziarenka Euforia, firmy  Ziarenkowo.
Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna :)

Ziarenka możecie znaleźć tutaj :)



Składniki:
1 sałata masłowa
1 łyżeczka musztardy
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki octu balsamicznego
kilka kropel soku z cytryny
1/3 łyżeczki cukru lub 1,2 łyżeczki miodu
2 łyżki mieszanki ziarenek euforia


Wykonanie:
sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Do słoiczka wlać olej, ocet balsamiczny, cukier, musztardę, sok z cytryny.
Zakręcić nakrętkę i mocno wstrząsnąć.
Gotowym sosem polać sałatę i dokładnie wymieszać.
Całość posypać mieszanką ziarenek.






Print