Składniki:
250g mąki
120g cukru
120g masła
200g
maślanki
1 jajko
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki
sody
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Aromat waniliowy
Ok. ¾ szklanki
czarnej porzeczki
Wykonanie:
Czarną
porzeczkę umyć i osuszyć.
Masło należy
utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i maślankę. Dokładnie
wymieszać.
Przesiać
mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką ziemniaczaną.
Wymieszać
składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać.
Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców.
Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców.
Do foremek
nakładać ciasto do ok. ¾ wysokości.
Na wierzch
poukładać pozostałe owoce.
Piec w
temperaturze ok. 170*C przez ok. 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)