Na upalne dni proponuję pyszne babeczki.
To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :)
W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami.
Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :)
Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki?
Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :)
Składniki na ciasto:
To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :)
W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami.
Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :)
Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki?
Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :)
Składniki na ciasto:
150 g cukru
150 g miękkiego masła
190 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
Przygotowanie:
- Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka.Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :)
Pieczemy około 15 - 20 minut w 180 stopniach.
Krem:250 ml śmietany kremówki 30%cukier wanilinowyodrobina ekstraktu z waniliiW upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo.Zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, masa zaczęła się topić.
Przygotowanie kremu:Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii.Wymieszać dokładnie.
Opcjonalnie:owoce do ułożenia na kremie
Dekorować babeczki wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)