sobota, 26 kwietnia 2014

Łatwa karpatka ;)




Składniki

Ciasto:
150 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek

Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
250 g masła
1 łyżka mąki

Wykonanie:
Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodawać po jednym jajku i miksować.
Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35 cm) i obsypanej mąką przez ok. 30 minut w 180*C.
Przygotowanie kremu:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę.

Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów.
Gotowe ciasto odstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! J




Print