niedziela, 29 grudnia 2013

Pasztet z królika




Składniki:
Mięso z królika
3 udka
0,5 kg mięsa wieprzowego
0,5 kg podgardla
0,5 kg wątróbki z kurczaka
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
3 jajka
Liście laurowe
Ziele angielskie
Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz
Ok. szklanka wywaru z ugotowanego mięsa
Smalec/masło i  bułka tarta do foremek

Wykonanie:
Mięso gotować razem z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę.
Jak wszystko przestygnie oddzielić mięso od kości, zmielić przez maszynkę 2-3 razy.  Dolać troszkę  wywaru z mięsa, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać jajka i dobrze wymieszać.
Gotową masę umieścić w foremkach posmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Proponuje uzupełnić foremki do ¾ wysokości.
Piec ok 60 minut w temperaturze 180*C.


Print