niedziela, 1 grudnia 2013

Duszony indyk


Składniki:
Pierś z indyka
2 małe marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku (wycisnąć przez praskę)
1 średnia cebula (wycisnąć przez praskę)
Pieprz i sól
delikat do mięs(Knorr)
czubryca czerwona
papryka słodka i ostra
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
2 łyżki mąki
1,5 szklanki wody

Przygotowanie:
Pierś oczyścić i pokroić w dużą kostkę, natrzeć czosnkiem i cebulą oraz obsypać przyprawami.
Następnie należy podsmażyć mięso na patelni z odrobiną oleju.
W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać  wodę i podsmażone mięso.
Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso i warzywa będą już miękkie.
Na koniec zaprawić mąką i śmietaną.
(mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać do tego kilka łyżek gorącego  wywaru, wymieszać dokładnie i dolać do mięsa cały czas mieszając)
Smacznego! J



Print