(przepis znalazłam w gazetce CIASTA)
Składniki:
BISZKOPT
1 szklanka mąki tortowej
180 g cukru
8 łyżek mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA
2 szklanki mleka
250 g margaryny
2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g)
6 łyżek cukru
BITA ŚMIETANA
500 g śmietany 36 %
55 g kawy cappuccino
PONADTO:
starta czekolada do dekoracji
tłuszcz i bułka tarta do blaszki
Przygotowanie:
BISZKOPT
Jajka ubić z cukrem na jednolitą masę. Wsypać mąkę ziemniaczaną, tortową i proszek do pieczenia.
Piec w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce o wymiarach 24 x 39 cm w temp. 180*C przez ok. 30 minut.
MASA BUDYNIOWA
Odlać 100 ml mleka i wymieszać z budyniem.
Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozmącony budyń i zagotować.
Margarynę utrzeć, dodając ostudzony budyń.
BITA ŚMIETANA
Mocno schłodzoną bitą śmietanę ubić. Wsypać cappuccino i jeszcze chwilę miksować.
Na koniec masę budyniową rozsmarować na biszkopcie. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)