Do przygotowania sushi potrzebne Wam będą:
ryż do sushi (klejący się, krótko ziarnisty)
nori (sprasowane algi morskie)
ocet ryżowy + sól i cukier
wasabi (zielony, ostry chrzan)
sos sojowy
marynowany imbir
mata bambusowa (do zawijania sushi)
pałeczki lub palce ;)
ostry nóż bez ząbków
+ różne dodatki, np:
wędzony, pieczony lub surowy łosoś
tuńczyk
węgorz
ryba maślana
krewetki
surimi
awokado
świeży ogórek
serek philadelphia
sałata karbowana
sezam
sezam
Bardzo ważne jest, by surowe ryby były bardzo świeże i kupione w dobrym sklepie rybnym.
Ryż jest podstawą udanego sushi!
Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały.
Następnie zalewamy ryż wodą i odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden raz i nalewamy do ryżu wodę ok 1 ¼ szklanki wody na szklankę ryżu.
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda.
Na początku często mieszając.
Odstawiamy ryż pod przykryciem na ok 15-20 minut a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Sos:
Na 0,5 kg ryżu dodaję:
7 łyżek octu ryżowego
3 łyżki cukru
płaska łyżeczka soli
Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę w rondelku z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do ryżu.
Teraz musimy przygotować dodatki. Oczyszczamy je i kroimy w paski.
Przygotowanie:
Maki
Na bambusowej macie kładziemy nori, rozprowadzamy na nim dokładnie cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni. Na brzegu smaruję na całej długości cienki pasek serka philadelphia i niewielką! ilość wasabi :) Układamy na tym pasku dodatki i zawijamy w rolkę. Część nori na której nie ma ryżu smarujemy wodą pod koniec zawijania, żeby skleić rolkę.
Rolki kroimy bardzo ostrym nożem.
Ryż jest podstawą udanego sushi!
Płuczemy go w sitku pod bieżącą wodą, ciągle mieszając. Do momentu, gdy woda będzie przejrzysta a ryż biały.
Następnie zalewamy ryż wodą i odstawiamy na 30 minut. Płuczemy jeszcze jeden raz i nalewamy do ryżu wodę ok 1 ¼ szklanki wody na szklankę ryżu.
Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda.
Na początku często mieszając.
Odstawiamy ryż pod przykryciem na ok 15-20 minut a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Sos:
Na 0,5 kg ryżu dodaję:
7 łyżek octu ryżowego
3 łyżki cukru
płaska łyżeczka soli
Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę w rondelku z cukrem i solą, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy do ryżu.
Teraz musimy przygotować dodatki. Oczyszczamy je i kroimy w paski.
Przygotowanie:
Maki
Na bambusowej macie kładziemy nori, rozprowadzamy na nim dokładnie cienką warstwę ryżu na 2/3 powierzchni. Na brzegu smaruję na całej długości cienki pasek serka philadelphia i niewielką! ilość wasabi :) Układamy na tym pasku dodatki i zawijamy w rolkę. Część nori na której nie ma ryżu smarujemy wodą pod koniec zawijania, żeby skleić rolkę.
Rolki kroimy bardzo ostrym nożem.
Nigiri:
Bierzemy do ręki troszkę ryżu i formujemy z niego nieduży wałek ok. 4 cm długości i 1 cm szerokości.
Na górnej części smaruje niewielką ilością serka philadelphia i wasabi, a następnie kładziemy na wierzch krewetkę, rybę lub inny składnik.
(Na zdjęciu są troszkę nieudolnie zrobione nigiri- to był mój pierwszy raz ;))
(Na zdjęciu są troszkę nieudolnie zrobione nigiri- to był mój pierwszy raz ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)