niedziela, 15 września 2013

Papryka faszerowana




Składniki:
6 papryk
1/2 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
kawałek żółtego sera
ser feta (pół opakowania)
koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
natka pietruszki
cebula
czosnek
przyprawa do mięsa mielonego
sól i pieprz


Przygotowanie:
Paprykę umyć, odkroić górną część i wyjąć z niej  całą zawartość. Ugotować woreczek ryżu.
Mięso mielone podsmażyć z cebulą, czosnkiem, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz przyprawą do mięsa mielonego.
Następnie wsypać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso. Dodać posiekany w kostkę ser feta i  natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować paprykę  i na samą górę posypać startym żółtym serem.
Nakryć paprykę górną jej częścią i piec w piekarniku ok 25-35 min w temperaturze ok 180 C.



Print