sobota, 1 czerwca 2013

Sos grzybowy

Sos grzybowy przygotowałam  z zamrożonych  grzybów, które dostałam od mamy :)
(grzyby były oczyszczone, pokrojone w kostkę  i ugotowane przed zamrożeniem)



Składniki:

ok. 0,5 kg ugotowanych i pokrojonych grzybów
1 średnia cebula
nać pietruszki
koperek
ziele angielskie
2 liście laurowe
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
sól i pieprz
olej

Przygotowanie:

Grzybki podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Dusimy ok 15 minut.
Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę (należy ją wcześniej podsmażyć na złoty kolor).
Dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dusimy ok. 30 minut na małym ogniu.
Następnie śmietanę rozrabiamy z 2 łyżkami mąki, mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek. Do śmietany z mąką dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy (żeby śmietana nam się nie zważyła).
Wlewamy to do sosu cały czas mieszając. Pogotować jeszcze ok 5 minut i możemy podawać z makaronem lub ziemniaczkami :)



Print