sobota, 1 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Miałam straszną ochotę na ciasto drożdżowe z jagodami. Niestety... sezon na jagody się jeszcze nie zaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku.



Rozczyn:
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
0,5 szklanki letniego mleka

Ciasto:
0,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
100 g masła
3 jajka

Kruszonka:
7 łyżek mąki
4 łyżki masła
3 łyżki cukru
8 g cukru wanilinowego
3 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Na początku musimy przygotować rozczyn. Do miseczki wkładamy drożdże i zasypujemy je łyżką cukru. Mieszamy do momentu, gdy drożdże zaczną robić się płynne. Następnie dodajemy letnie mleko i mieszamy dokładnie.
Rozczyn odstawiamy przykryty ściereczką w jakieś ciepłe miejsce, żeby  mógł wyrosnąć (ok. 15-25 minut).
Następnie przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie mieszamy  i na koniec dodajemy ostudzone masło. Wszystko mieszamy na gładką masę.
Gotowe ciasto odstawiamy  pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę, żeby mogło wyrosnąć.
Do wyrośniętego ciasta dosypuje mąkę do momentu, gdy przy wyrabianiu  zacznie ładnie odchodzić od ręki. Odstawiamy jeszcze na kilka minut.
Gdy ciasto zwiększyło objętość, przekładamy je do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej lekko mąką.
Jeszcze nie wkładamy do piekarnika J Odstawiamy je na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, żeby jeszcze troszkę nam  urosło.
Teraz należy przygotować kruszonkę J
Masło roztopić i dodać do niego cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Możemy już włączyć piekarnik i rozgrzać go do temperatury 175-180 C.
Wyrośnięte ciasto posypać owocami a następnie kruszonką.
Ciasto należy piec ok. 40 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika).

Print