czwartek, 18 kwietnia 2013

Kotlety mielone z indyka


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 średniej wielkości  cebula (drobno posiekana)
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć)
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Świeża natka pietruszki  i koperek (wedle uznania )



    Przygotowanie:

    Mięso wymieszać z przyprawą do mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić  na ok. 30 minut do lodówki.
    Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek

    Wszystko dokładnie wymieszać.

    Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią).




    Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.

    Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni, po wyjęciu jednej partii, należy wymienić olej z przypaloną bułką tartą ( która może się pojawić).

    Kotlety można wyłożyć na ręczniki papierowe, żeby pochłonęły nadmiar tłuszczu.



    `








    3 komentarze:

    1. ten kotlet mielony skradl me serce :)

      OdpowiedzUsuń
    2. "Łogień ciongły" jak by powiedział kanonier Maruszeczko:)
      Kotlety super aczkolwiek następnym razem dam mniej cebuli
      i czosnku:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oczywiście, każdy może zmieniać proporcje tak, aby smakowało jak najlepiej :)
        Ja osobiście bardzo lubię czosnek :)mniam :)

        Usuń

    Ślicznie dziękuję za komentarz :)

    Print