Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 średniej wielkości cebula (drobno posiekana)
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1 sucha bułka (należy namoczyć w wodzie i wycisnąć)
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Świeża natka pietruszki i koperek (wedle uznania )
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z przyprawą do mięsa, czosnkiem oraz drobno posiekaną cebulą i odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu dodać sól, pieprz, jajko, bułkę oraz natkę pietruszki i koperek
Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej (lekko spłaszczamy dłonią).
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.
Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni, po wyjęciu jednej partii, należy wymienić olej z przypaloną bułką tartą ( która może się pojawić).
Kotlety można wyłożyć na ręczniki papierowe, żeby pochłonęły nadmiar tłuszczu.
`
ten kotlet mielony skradl me serce :)
OdpowiedzUsuń"Łogień ciongły" jak by powiedział kanonier Maruszeczko:)
OdpowiedzUsuńKotlety super aczkolwiek następnym razem dam mniej cebuli
i czosnku:)
Oczywiście, każdy może zmieniać proporcje tak, aby smakowało jak najlepiej :)
UsuńJa osobiście bardzo lubię czosnek :)mniam :)