Od rana miałam straszną ochotę na naleśniki z malinami. Chciałam jednak, żeby ciasto było inny niż zwykle.
Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki na http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki :) Przepis pochodzi z książki Michela Roux 'Jajka'
Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym kolejnym naleśnikiem było już coraz lepiej. I wiecie co? Warto było się pomęczyć! Naleśniki są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach.
Składniki:
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub troszkę startej cytryny
oraz ok 25 g masła do smażenia naleśników.
Wykonanie:
Do miski wsypać i wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier.
Dodać jajka, 100 ml mleka, mieszając cały czas trzepaczką.
Dolewać po trochu resztę mleka i kremówkę, cały czas mieszając.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok godzinkę.
Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, należy dodać kilka kropli esencji.
Patelnie należy smarować masłem i wlewać bardzo cienką warstwę ciasta.
Smażyć ok 1 minuty, następnie przekręcić. Należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ naleśniki są baaardzo delikatne.
Możecie użyć do smażenia dwóch patelni, żeby nie męczyć się z przekręcaniem, wystarczy przerzucać z jednej patelni do drugiej :)
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja dodałam do naleśników serek waniliowy, maliny i borówki :)
Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany kremówki na http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki :) Przepis pochodzi z książki Michela Roux 'Jajka'
Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym kolejnym naleśnikiem było już coraz lepiej. I wiecie co? Warto było się pomęczyć! Naleśniki są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach.
Składniki:
125 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub troszkę startej cytryny
oraz ok 25 g masła do smażenia naleśników.
Wykonanie:
Do miski wsypać i wymieszać ze sobą mąkę, sól i cukier.
Dodać jajka, 100 ml mleka, mieszając cały czas trzepaczką.
Dolewać po trochu resztę mleka i kremówkę, cały czas mieszając.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na ok godzinkę.
Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, należy dodać kilka kropli esencji.
Patelnie należy smarować masłem i wlewać bardzo cienką warstwę ciasta.
Smażyć ok 1 minuty, następnie przekręcić. Należy to robić bardzo ostrożnie, ponieważ naleśniki są baaardzo delikatne.
Możecie użyć do smażenia dwóch patelni, żeby nie męczyć się z przekręcaniem, wystarczy przerzucać z jednej patelni do drugiej :)
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja dodałam do naleśników serek waniliowy, maliny i borówki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)