Sok jest bardzo smaczny, bez żadnych sztucznych barwników, aromatów itp.
Składniki:
4 kg truskawek
Ok. 1 kg cukru ( ja sypie na oko ;)
Przygotowanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie je myjemy.
Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem tak, żeby pokrywał wszystkie truskawki.
Odstawiamy truskawki na kilka godzin ( ja zostawiłam je na całą noc).
Następnie gotujemy je na małym ogniu, doprowadzając do wrzenia.
Oddzielamy owoce od soku, ja użyłam do tego łyżki cedzakowej
Teraz należy rozlać sok do słoików lub butelek.
(Trzeba pamietać, że słoiki muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Gwint musi być czysty i suchy)
Zakręcamy mocno, przekręcamy słoiczki do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Ja nie gotowałam słoiczków w garnku, ale jeżeli chcesz, możesz to zrobić :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Ślicznie dziękuję za komentarz :)