piątek, 27 czerwca 2014

Pychotka (Pani Walewska)





Składniki

Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
Pół szklaki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
200 g masła

Beza:
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
200 g masła
Dodatkowo:
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
120 g migdałów

Wykonanie

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części.
Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo.
Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać.

Krem:
1 szklankę mleka  zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń.
Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny)
Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.




Print