niedziela, 11 maja 2014

Szparagi pod serowym beszamelem :) MNIAM!




Składniki:
szparagi
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
ok 10 dkg startego żółtego sera
łyżka oleju
szczypta cukru
ok 0,5 szklanki mleka

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i zestawić z gazu. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Gotować do wrzenia.
Doprawić pieprzem, solą, gałą muszkatołową i dodać starty ser. Wymieszać.
Szparagi dobrze opłukać, odłamać twarde końcówki i gotować ok. 10 minut w wodzie z solą i cukrem.
Wyciągnąć szparagi z garnka i wyłożyć do foremki, polać je przygotowanym wcześniej sosem i zapiec w temperaturze 180*C przez ok 15-20 minut.








Print